Vytinta mėsa: Kaip paruošti namuose

Vytinta mėsa yra puikus delikatesas, kurį verta pasigaminti patiems, nes tai paprasta, pigiau nei pirkti parduotuvėje ir garantuoja aukščiausią kokybę. Šiame straipsnyje dalinsimės pagrindiniais žingsniais, kaip pasigaminti šį skanų ir ilgam laikymui tinkamą produktą. Daugiau informacijos rasite bajorumesa.lt

Pasirinkite tinkamą mėsą

Vytinti galima įvairią mėsą, tačiau geriausiai tinka vientisi raumenys, turintys mažai riebalų. Populiariausios rūšys yra jautiena, kiauliena, nugarinė, kumpis, sprandinė, o taip pat paukštiena. Pirmiausia, mėsą reikia kruopščiai nuplauti ir atsikratyti nereikalingų riebalų, plėvės bei netvarkingų gabaliukų.

Marinatas – būtinas elementas

Marinatas yra svarbus ne tik dėl skonio, bet ir dėl mėsos apsaugos nuo gedimo. Geriausia naudoti šiuos ingredientus:

  • Druska: 1 kg mėsos reikia 3-4 šaukštų rupios druskos.
  • Cukrus: 1 šaukštas cukraus suteiks gražią rausvą spalvą ir subalansuos marinato skonį.
  • Prieskoniai: Rekomenduojame naudoti čili pipirus, juoduosius pipirus, česnaką, lauro lapus, kmynus, čiobrelius ir kitas kvapnias žoleles.
  • Alkoholis: Šlakelis džino, konjako ar brendžio padės apsaugoti mėsą ir suteikti papildomo skonio.

Mėsą reikia gerai įtrinti šiuo marinatu ir palikti šaldytuve kelioms dienoms, kasdien apverčiant.

Vytinimo procesas

Po marinavimo mėsą reikia nuplauti, nusausinti ir įvynioti į marlę ar švarų audinį. Pakabinkite mėsą vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Idealus vytinimo laikas priklauso nuo mėsos tipo ir dydžio, tačiau mažesni gabaliukai džiūsta greičiau, didesniems gali prireikti daugiau laiko.

Svarbu nekabinti mėsos šalia šilumos šaltinių, tokių kaip radiatoriai ar židiniai, nes tai gali paveikti skonį ir struktūrą. Laikykite ją sausoje aplinkoje, kad išvengtumėte pelėsio ir gedimo.

Receptai:

1. Naminė vytinta jautiena „Basturma”

Ingridientai:

  • 800 g jautienos išpjovos
  • 30 g druskos
  • 6 česnako skiltelės
  • Kmynų, paprikos ir aitriosios paprikos miltelių pagal skonį

Paruošimas:

  1. Mėsą ištrinkite prieskoniais ir druska, įtrinkite tarkuotu česnaku ir palikite šaldytuve 3-4 dienoms, kasdien apverčiant.
  2. Po 3-4 dienų nusausinkite mėsą, įvyniokite į marlę ir pakabinkite šiltoje, sausoje vietoje maždaug savaitę.
  3. Laikykite šaldytuve, kad pilnai išdžiūtų.

2. Greitai vytinta mėsytė džiovyklėje arba orkaitėje

Ingridientai:

  • 1 kg jautienos nugarinės
  • 50 ml sojos padažo
  • 50 ml vorčesterio padažo
  • 1 šaukštas medaus
  • 0.5 šaukštelio česnako miltelių
  • 0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Mėsą supjaustykite plonais gabalėliais, apvyniokite maistine plėvele ir šaldykite 1 valandą.
  2. Paruoškite marinato mišinį ir užpilkite ant mėsos, palikite marinuotis šaldytuve 2-4 valandas.
  3. Mėsą išdžiovinkite džiovyklėje arba orkaitėje, laikydamiesi temperatūros iki 60°C. Džiovinkite 5-6 valandas arba pagal norimą išdžiuvimo lygį.

Vytinta mėsa – tai skanus ir sveikas užkandis, kurį galėsite pasigaminti savo namuose, eksperimentuodami su įvairiais prieskoniais ir technikomis. Atraskite savo mėgstamą receptą ir mėgaukitės šiuo delikatesu bet kuriuo metu!