Kaip naudoti bambukinę šluotelę, kad matcha būtų putojanti ir švelni?

Ar kada bandei gerti matcha arbatą ir ji buvo karti, su gumulėliais arba visai be putos? Gali būti, kad ją plakant nebuvo naudota tinkama šluotelė arba plakimo būdas nebuvo teisingas. Norint, kad matcha būtų ne tik skani, bet ir švelni kaip debesėlis, reikia šiek tiek žinių ir tinkamų įrankių. Vienas svarbiausių – bambukinė šluotelė, dar vadinama chasen. Bambukinė šluotelė yra ne bet koks plakimo įrankis. Ji specialiai sukurta tam, kad matcha milteliai išsiplaktų be gumulėlių ir virstų vientisu, švelniu gėrimu su gražia žalia puta. Tačiau net ir geriausia šluotelė nepadės, jei nemokėsi ja naudotis. Štai kaip tai padaryti teisingai.

Plakimas prasideda nuo pasiruošimo

Pirmas žingsnis – šluotelę reikia paruošti. Prieš plakant matchą, ją trumpai pamirkyk šiltame vandenyje. Taip bambukas suminkštės ir taps lankstesnis, o šereliai nesulūš plakimo metu. Tuo metu gali pasiruošti dubenėlį ir sietelį, jei nori, kad matchoje tikrai neliktų gumulėlių. Į dubenėlį įberk maždaug pusę arbatinio šaukštelio matchos miltelių (apie 1–2 gramus) ir užpilk 60–70 ml karšto vandens (apie 80 °C temperatūros – jis neturi būti verdantis!).

Plakimo technika: „M“ forma, ne ratu

Čia prasideda smagioji dalis – plakimas! Plak greitais, bet švelniais judesiais pirmyn atgal M arba W forma, ne ratu! Tokiu būdu šluotelės šereliai geriausiai sukuria putas ir gerai sumaišo miltelius su vandeniu. Jei plaksi per lėtai arba netinkamu judesiu, matcha gali likti nepakankamai išplakta i dėl to gėrimas bus kartus ir be putos. O jei plaksi per stipriai, gali ištaškyti gėrimą. Reikia surasti aukso viduriuką ir miltelius plakti švelniai, tačiau greitai ir ritmingai.

Nori sužinoti daugiau?

Jei tau įdomu sužinoti daugiau, kodėl šluotelė tokia svarbi ir kuo skiriasi jų rūšys, verta pasidomėti japoniška arbatos kultūra. Tradicinės šluotelės gaminamos rankomis iš vieno bambuko gabalo, o jų šerelių kiekis gali skirtis. Pradedantiesiems puikiai tinka šluotelės su 80–100 šerelių. Be to, šluotelėms yra specialūs laikikliai, ant kurių jas galima džiovinti – tai padeda išlaikyti jos formą. Kai tinkamai ja rūpiniesi, šluotelė gali tarnauti labai ilgai.

Tobulam matcha arbatos puodeliui labai svarbus tinkamas paruošimas. Naudodamas bambukinę šluotelę ir M formos judesį, gali lengvai išgauti purią žalią putą ir švelnų skonį. Plakimas tampa tarsi mažas rytinis ritualas – paprastas, bet ypatingas.